#10 Sensorische Integratie Therapie

Beste lezer,

Enige tijd geleden kwam ik een interessant artikel (overprikkeling-nah.jouwweb.nl) tegen waarin ontzettend duidelijk werd uitgelegd hoe het nou zit met “overprikkeling”. Wat het is en een verdeling per zintuig. Min of meer bij elke zin dacht ik “Dat heb ik ook!” of “Dat had ik ook!”. Het deed me denken aan alle obstakels die ik overwonnen heb en hoe het komt dat ik beter kan omgaan met prikkels. Het artikel wordt afgesloten met de conclusie dat er meer aandacht (door specialisten) moet worden gegeven aan het prikkelvrij maken van je huis. Ik kan me hier helemaal bij aansluiten en moet ook zeggen dat dat in mijn geval vrij automatisch is gegaan want ik had simpelweg last van een aantal dingen in huis.

Down memory lane… Ik kan me herinneren dat ik accessoires had, zoals gekleurde kussentjes op de bank en stoelen, gekleurde vazen en kaarsen. Al vrij snel heb ik de kleuren in mijn huis teruggebracht naar ‘saai’ wit en ecru. Een tijdje later wat natuurtinten erbij, zoals beige en taupe kaarsen. Geen vrolijke, gekleurde bloemen meer in huis gehaald en die heb ik vervangen met een witte orchidee. Weg met tikkende wekkers/klokken, die alleen voor afleiding zorgen. Ook de vrolijke tafellopers en bedrukte dekbedovertrekken zijn in de “zak van Max” beland.ย In de keuken heeft het vrolijke servies (elk bord een ander kleur) van porselein plaats gemaakt voor plastic borden, een soort campingset zodat het snijden en het opstapelen ervan geen geluid maakt. Fijn bij het uitruimen van de vaatwasser ๐Ÿ™‚ Destijds gebruikte ik ook de kopjes en glazen van plastic. Ik heb mezelf aangeleerd dat wanneer mensen op bezoek komen er een kleedje of een onderzetter op tafel is zodat er geen geluid wordt gemaakt met het neerzetten van de kopjes koffie en de gebaksbordjes.

In mijn vorig huis had ik een lange muur waar de tv was opgehangen, daarboven een hele lange plank met boeken en naast de tv ook een meubel met van alles erop. Toen ik eens bedacht om het huis anders in te richten en de lange boekenplank (5 meter!!) weg had gehaald merkte ik wat een verademing het was als ik tv keek. Blijkbaar gaven de kaften (allemaal anders en geen structuur) en tierelantijnen veel ruis/afleiding tijdens het kijken naar de tv (wat al inspannend op zich is want het beeld veranderd telkens). Ik kan iedereen dus van harte aanbevelen om alles uit het zicht te halen of wellicht te bedekken, zoals een effen doek hangen over een volle boekenkast o.i.d. wanneer het je last geeft. Het is namelijk zo ontzettend zonde om jouw hoofd te belasten met het omgaan van al die prikkels terwijl je jouw energie kunt gebruiken om de dag beter door te komen.

Intussen ben ik jaren verder en heb ik weer gekleurde kussens op de bank. De grootste verbetering op dit gebied is, naar mijn mening, gekomen door sensorische integratie therapie. Ook wel informatieverwerking therapie en wordt aangeboden door ergotherapeuten. Simpel uitgelegd krijg je informatie binnen via de zintuigen (ruiken, proeven, horen, zien, aanraken). Zij informeren ons over de wereld om ons heen en zo kunnen wij adequaat reageren op onze omgeving. Dit gaat eigenlijk allemaal onbewust wanneer je goed functioneert. In mijn geval is er een probleem met de filters voor de verwerking van visuele en auditieve prikkels. Mijn probleem is dus dat de waarneming en verwerking van de prikkels rommelig verloopt, automatisch niet goed wordt gefilterd. Er gaat dan dermate veel energie en aandacht uit naar het verwerken/omgaan van deze prikkels, waardoor het brein andere zaken er niet bij kan hebben. Als ik dus mijn aandacht wil houden bij een gesprek, in een drukke omgeving waarbij alle mensen die er zijn andere kleur kleding draagt, muziek op de achtergrond, tramgeluid op de achtergrond, bestekgeluid, gekleurde accessoires, tv schermen aan de muren die aan staan, etc. dat maakt me ontzettend moe… alleen het zitten daar te midden van zo’n drukte. Het kost mij moeite om het gesprek te kunnen volgen en algauw is het emmertje energie voor die dag leeg. Ik merk dat omdat ik tijdens zo’n gesprek klachten krijg als duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en oorzuis… dan weet ik eigenlijk dat ik al te laat ben en ga boeten voor een middag in de drukte!

Sensorische integratie therapie leert je weer omgaan met prikkels en het verwerken van deze prikkels op een betere manier. Middels oefeningen heb ik geleerd om bepaalde prikkels uit te sluiten of beter ermee om te gaan. Hierdoor heb ik me een aantal trucjes aangeleerd om sociale afspraken beter vol te houden, het werk met minder moeite vol te houden, autorijden voor wat langere tijd en vooral heb ik geleerd om meer begrip voor mijn situatie te hebben. Boosheid of frustratie ombuigen naar begrip en zelfkennis van de ‘nieuwe ik’ middels de inzichten die mijn begeleidster mij heeft gegeven. Sensorische integratie therapie is geen wondermiddel… je moet er hard voor werken en discipline opbrengen om de oefeningen thuis (3x per dag) te doen. Daarnaast is het nog altijd zo dat de overprikkeling niet wegblijft, je kunt er echter wel beter mee omgaan door jezelf beter te begrijpen en doordat naarmate je langer de oefeningen doet, je deze manier van informatieverwerking eigen maakt. Het gevolg daarvan is weer dat je bijvoorbeeld langer in een restaurant kunt zitten dan voorheen. Bij disbalans, vermoeidheid, jetlag, etc kun je teruggrijpen naar de handvatten die je bij de therapie krijgt. Nog altijd ben ik ontzettend dankbaar dat ik bij mijn therapeute terecht ben gekomen en dat ze mij zo geholpen heeft!

Verena

1381271_324980267686859_7018645009953037136_n

8 gedachtes over “#10 Sensorische Integratie Therapie

 1. Hallo Verena, Ik lees zoveel herkenbare dingen in je blog. Blij eens te bemerken dat ik het niet verzin.
  Maar loop nog tegen veel onbegrip aan, ook in situaties met werk en arbodienst. Terwijl ik meer dan genoeg heb aan mezelf en het ‘gewone’ dagelijks leven, thuis. ‘k Blijf graag op de hoogte van jouw en andere ervaringen.
  Groet Jannie.

  Like

  • Hoi Jannie,
   Dank voor het lezen van mijn blog en de lieve woorden erover. Wat fijn dat je hier herkenning vindt. Het is ook lastig wanneer men van de buitenkant niets ziet en ook niet merkt welke strijd je dagelijks aangaat om de dag door te komen. Vervelend!
   Je kunt mijn blog volgen en/of mijn gelijknamige facebookpagina liken, dan kun je lezen wat ik deel.
   Alvast een fijn weekend! Groetjes, Verena

   Like

 2. Ik zei een paar weken geleden nog tegen mijn moeder: “Ik ben zoooooo blij met die lopers op de bijzettafels, wat een veraaaaaademing!”. Toen moesten we een beetje lachen, waar een mens toch blij mee kan zijn ๐Ÿ™‚ Oh, ik ging door de grond van de kopjes en borden die er vele malen per dag op werden gezet. Weer fijn om te horen dat ik niet de enige ben met dit soort dingen. En o ja, de plastic bordjes hebben ook al hun intrede gedaan ๐Ÿ˜‰

  Like

 3. Hoi Verena! Ik ben zelf ook net begonnen met een blog en via via op jouw site terecht gekomen. Heb je sensorische integratie gevolgd bij een ergotherapeut via het revalidatiecentrum? Of zelf een ergotherapeut gevonden? Ik heb zoiets zelf niet gehad tijdens revalidatie, maar het lijkt me wel handig ๐Ÿ™‚

  Like

  • Hoi Nieki,
   Dank voor de feedback! Hoe heet jouw blog?
   Sensorische integratie werd voorgesteld door neuroloog of revalidatie arts (weet niet meer precies) van het OLVG. De dame van SI was verbonden aan het OLVG maar had een eigen praktijk. Het heeft me erg goed gedaan, de tips en inzichten om beter te begrijpen waarom sommige ‘makkelijke acties’ moeizaam gingen. Fijne zondag ๐Ÿ˜ƒ

   Like

   • Dankje :). Het lijkt me inderdaad leerzaam. Kun je mijn blog niet automatisch zien als je op mijn naam klikt? Ik moet nog een beetje uitvinden hoe het allemaal werkt ๐Ÿ™‚

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s